DiSC

DiSC er en af mange modeller til at beskrive personlighedstyper. Det er en af de mest udbredte modeller, fordi modellen er meget enkel og præcis i sin testmetode.

Generelt bruger modellerne 4 faktorer eller 6 faktorer, men alle modeller bygger på den samme teori om, at vi har 5 grundlæggende personlighedstræk.

Openness - åbenhed

Conscentiousness - samvittighedsfuldhed

Extroversion - udadtænkende adfærd

Agreeableness - Samarbejdende adfærd

Neuroticism - Bekymringsgrad

Generelt taler man om præferencer, dvs. hvis du prøver at skrive dit navn med hhv. højre eller venstre hånd, så KAN du godt, men du har præference for en af hænderne.

Konflikter / Samarbejde

Når vi ikke er opmærksomme på hinandens præferencer, som kan ligge i vores personlige træk, så kan vi risikere at modarbejde eller misforstå hinanden. Hvad en person kan opfatte som hensyn, kan en anden person opfatte som praktisk. Én kan tænke, at vi skal følge reglerne, den anden at vi skal nå det til tiden. Der er ikke altid rigtigt og forkert, men forskellige præferencer, der kommer til udtryk som behov for noget - rigtigt, hurtigt, fælles eller spændende: det kan dække den samme tur eller fest.

Lær hvordan på 15 min

I denne video kan lære om DiSC som personlighedsprofil.

Hvordan du kan gætte andres profiler, og hvad de forskellige profiler står for i DiSC.

Kan det bruges til patienter?

Ja. Personlighedsprofiler kan bruges i mange facetter af arbejdslivet (og privatlivet), hvor mennesker mødes og skal forhandle eller koordinere.

Med træning lærer man at afkode, hvad den andens præferencer kunne være, og så kan man nemmere tilpasse sig dem eller i hvert fald ikke blive lige så frustreret over, hvorfor andre gør, som de gør.

CASE: En patient, der VIL have en tid hos lægen i dag, men der er ikke tid. Patienten bliver højlydt og udfarende - den person kunne være:

D - en der er målrettet og resultatorienteret. Det skal ske nu.

i - jeg havde set frem til at få en tid, du ødelægger mit humør.

S - jeg har brug for støtte, alle andre har fået en tid.

C - jeg plejer at få en tid samme dag, det er sådan, det skal være.

Vi kan ikke altid vide, hvad der er rigtigt, men vi kan spørge til, hvad personen er optaget af. Når vi kan anerkende det, så kommer vi videre i dialogen. Vi skal ikke løse alle problemer for andre, men vi kan høre på dem. Vi kan hjælpe folk med at adskille følelser og handlinger. Hvis det ikke er farligt at vente til i morgen, så er det følelsen, der skal håndteres. Den kan afdækkes med personprofiler: så ved du, hvad du kan spørge om.

Sådan gør du

Tips til at arbejde med personprofiler i hverdagen

Tag en test

En betalt test er bedre end en gratis. Det skyldes måden, som data bliver behandlet på rent statistisk samt den normgruppe, du bliver sammenlignet med. Omvendt er test bedre end ingen test.

Har du lyst til at prøve en god, gratis test, som dog er på engelsk, så kan du prøve den seneste, der er forskningsbaseret valid: HEXACO

Skab dialog

Hvis du eller I vælger at arbejde med personprofiler, så brug testværktøjet til at tale om jeres præferencer, hvad I lægger mærke til, gætte hinandens profiler, patienters, samarbejdspartnere m.m. Det giver et godt grundlag for dialog og færre konflikter.

Gør det synligt

Hav en plakat hængende eller en A3-side, hvor man kan se jeres profiler. De fleste, der udbyder profiler, tilbyder også at lave oversigter - ofte gratis. Når det er synligt, bliver det en del af hverdagen.

Træn

Tag det op løbende med faste intervaller. Tal konflikter igennem, tal udvikling, opgavetyper, samarbejde og relationer. Smed mens jernet er koldt. Der er man klar til at lytte og lære.

Skrevet af Mikael Elkan - certificeret i Everything DiSC og partner hos Wiley, der er en af de største udbydere i verden af DiSC. Mikael er projektansvarlig i Bedre arbejdsliv i almen praksis.

Kontakt Mikael Elkan på Tlf. 23 96 10 30